Appaloosa’s zijn paarden en pony’s met stippen. Er zijn appaloosa’s van 70 cm en appaloosa’s van 1.75m. Wollige pony’s en slank gebouwde warmbloeds. En er zijn geen twee appaloosa’s hetzelfde!

Het verwarrende is dat appaloosa zowel de naam van een kleur is als van een ras. De kleur appaloosa komt niet alleen bij de Amerikaanse appaloosa voor, maar ook bij shetlanders, Norikers (een Oostenrijks trekpaard) en Knabstruppers (Deense warmbloeds).

(Foto: Andrew Dierks)


Miss Confetti is een Amerikaanse appaloosa. Ze is ongeveer 1.50m hoog en stevig gebouwd. Amerikaanse appaloosa’s waren de paarden van de indianen. Nadat de Amerikanen de indianen naar Canada verdreven hadden, pikten ze hun paarden in en gingen ze zelf ook paarden met deze aparte kleur fokken.

Vroeger waren paarden met de appaloosakleur ook populair in Europa, vooral bij koningen. Je viel natuurlijk lekker op met zo’n paard! Tegenwoordig zie in Nederland bijna geen warmbloeds met de appaloosakleur.

Miss Confetti is een heel lief en gewillig paard. Nadat Emma in het eerste hoofdstuk van Espresso is gevallen, heeft haar zelfvertrouwen een behoorlijke deuk opgelopen. Door Miss Confetti Confetti krijgt ze weer vertrouwen in haarzelf en in een paard.

Miss Confetti heet zo omdat de kleine stipjes op haar vacht lijken op confetti. Het is net alsof iemand ze over haar heen heeft gestrooid. Miss betekent juffrouw of meisje –en dat is natuurlijk wel toepasselijk voor een merrie!

mayflowerke web3
De inspiratie voor Miss Confetti komt via internet: ik had een voslkeurige appaloosa in mijn hoofd met een witte deken op haar kont. Toen ik ging zoeken, kwam ik al snel uit bij Mayflower: een Amerikaanse appaloosa merrie die in België woont.

Bij appaloosa’s zijn er vijf verschillende hoofdpatronen op de vacht. Dat zijn:
• sneeuwvlokkenbont: een donkere vacht met lichte vlekken over het hele lichaam,
• panterbont: witte vacht met donkere vlekken over het gehele lichaam,
• schabrakbont: donker met een witte 'deken' over de achterhand en hierop wel of geen vlekken,
• marmerbont: stekelharig, de meeste haren donker met hier of daar enkele witte met of zonder 'deken',
• geheel wit met slechts enkele donkere vlekken.

Appaloosa’s hebben nog drie kenmerken waar ze aan te herkennen zijn: gevlekte geslachtsdelen en mond, verticaal gestreepte hoeven en een witte rand om de iris, net als ogen van mensen. Dit is vanaf ongeveer vijf meter afstand zien.

Het vaststellen van de juiste kleur is soms best lastig en om het nog ingewikkelder te maken, verandert de kleur van appaloosa’s in de loop van hun leven. Mijn vriendin Jannet heeft een appaloosa, en die ziet er nu heel anders uit dan een paar jaar geleden!
Appaloosa pippi

Het paard in de film van Pippi Langkous is trouwens geen echte appaloosa: het is een schimmel waar ze stippen op getekend hebben. Kijk maar eens goed! (De vele kleine vlekjes op de vacht van dit paard komen omdat het een vliegenschimmel is.)