Haflingers zijn altijd voskleurig (dat is roodbruin) met volle, lichte manen en staart. Haflingers zijn heel populair in Nederland en dat is niet voor niks: ze hebben een handige maat en je kunt ze voor bijna alles gebruiken: van dressuur en springen tot aangespannen rijden en trektochten. Ook zijn er veel haflingers die western gereden worden. In Duitsland worden ze ook wel Alpenquarter genoemd: een quarter horse uit de Alpen.

Haflingers komen namelijk uit Zuid Tirol, om precies te zijn uit het dorpje Hafling. Daar begon het allemaal in 1874 met de hengst Folie: een kruising tussen een inheems bergpaard en een Arabische volbloed hengst. Haflingers worden in Tirol gebruikt als last- en trekpaarden. In de winter werden ze ingespannen voor de arreslee.

Inmiddels vind je haflingers over de hele wereld. Ze zien er wel wat anders uit dan vroeger: ze hebben langere benen, een langere hals en zijn smaller. Ook zijn ze groter: vroeger waren haflingers rond de 1.40m maar tegenwoordig komen er veel grotere exemplaren voor, tot wel 1.55m!

Haflingers zijn slim en koel, maar ze hebben ook een sterke eigen wil en kunnen heel lomp en eigenwijs zijn. Haflingers worden gebruikt door volwassenen en kinderen. Ook veel maneges hebben haflingers 'in dienst'. De haflinger uit dit boek heet Aron, dat betekent licht. Aron is heel lief en meewerkend en hij heeft een bles (ik ben dol op blessen) en lange manen en een dikke staart.

Ik heb weinig ervaring met haflingers, maar ik ken mensen die helemaal gek zijn op hun 'haffie'. 

De prachtige foto's zijn gemaakt door Chantal de Vries: link naar haar website