Hoe niemand mij geloofde, en ik bijna alles verloor

Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar angst voor Erik toch Binkie blijft verzorgen. Omdat ze nou eenmaal dol op Binkie is. Maar ook omdat ze hem niet in de steek wil laten.

Iris is vrolijk, grappig, trouw, lief en dapper. Ze kan heel goed voor zichzelf opkomen, behalve bij Erik. Want als ze dat doet, doet Erik Binkie weg. Ook is ze bang voor zijn woede-uitbarstingen en omdat hij zo groot en sterk is voelt ze zich klein en kwetsbaar.

Ik had vaak erg met Iris te doen. Ik kon me heel goed voorstellen hoe bang ze was en hoe alleen ze zich voelde. Gelukkig had ze Lara, haar beste vriendin. En Alex natuurlijk!

Bij het schrijven van Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd, heb ik twee jaar getwijfeld over de naam van de hoofdpersoon. Anderhalf jaar heeft ze Iris geheten, maar dat klopte niet. Bij het schrijven van dit boek wist ik meteen dat de hoofdpersoon Iris zou heten en dat is niet veranderd.

Een iris is een prachtige bloem. Het meisje Iris deed me denken aan een beschadigde bloemknop, dus daarom vond ik deze naam heel passend. Maar ook beschadigde bloemknoppen kunnen gaan bloeien en hele mooie bloemen worden! Net zoals Iris.

De belangrijkste personages

image
De hoofpersoon

I
ris

Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar…
Meer lezen
image
Iris haar verzogpony

B
inkie

Binkie is een witte Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen. Binkie is…
Meer lezen
image
De eigenaar van Binkie

E
rik

Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig, hij…
Meer lezen

Wat is er over het boek geschreven

Op dit bijzondere boek zat de boekenwereld echt te wachten. Gertrud Jetten maakt in haar nieuwe boek een onderwerp bespreekbaar waarover we vaak niet kunnen en durven praten. Verhuld in een prachtig ponyverhaal legt de schrijfster uit wat kindermisbruik is. Jetten zet de staldeur een klein stukje open zodat we naar binnen kunnen kijken, in het leven van de twaalfjarige Iris en haar verzorgpony Binkie. Iris verzorgt al jaren een pony in de stal van Erik. Sinds een tijdje voelt ze zich hier niet meer op haar gemak. Waarom kijkt Erik zo raar naar haar? Waarom maakt hij van die vervelende opmerkingen? Waarom raakt hij haar steeds aan? Iris kan er niet over praten.
Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor is een indrukwekkend boek van Gertrud Jetten. Zoals in veel van haar boeken, spelen paarden een rol. Elke generatie paardenliefhebbers heeft wel paardenboeken die zij of hij vroeger verslond. Ik weet zeker dat Gertrud Jetten ook zo'n klassieke paardenboekenschrijver is. Maar Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor gaat voor mij nog verder dan dat. Van mij mag deze in het rijtje Klassieke Kinderboeken die iedereen ooit gelezen zou moeten hebben. Ooit was ik als 12 jarig meisje ontzettend onder de indruk van Blauwe Plekken van Anke de Vries. Dit boek van Gertrud Jetten past daar wat mij betreft perfect naast.