Toen ik een jaar of tien was, maakte ik paardjes van lego. De mooie plastic beeldjes die je nu kunt kopen, van Schleich en Breyer bestonden nog helemaal niet. Mijn paardjes waren heel simpel om te zien, maar in mijn fantasie waren ze prachtig.

Toen al droomde ik ervan dat de paardjes op een dag zouden veranderen in echte paarden en me mee zouden voeren naar een andere wereld. Weg uit mijn saaie leven naar een wereld vol avontuur.

Een paar jaar geleden was ik in de speelgoedwinkel hier in het dorp en zag een plank vol met prachtige paardenbeeldjes. En een boekje erbij! Meteen dacht ik aan mijn fantasie van vroeger, en het verlangen naar al die avonturen kwam onmiddellijk terug.

Foto: Schleich

In mijn hoofd ontstond een verhaal, nee meteen heel veel verhalen, over een meisje dat via een beeldje in een andere wereld terecht komt.

Met mijn ervaring als schrijfster realiseerde ik me dat het idee ontzettend veel mogelijkheden bood: het meisje kon kennis maken met alle mogelijke rassen en rijstijlen, en de hele wereld over reizen.

Bij Kluitman waren ze dan ook meteen heel enthousiast. Ik ben onmiddellijk begonnen met het schrijven van het eerste deel. Natuurlijk moest ik eerst een naam verzinnen voor de hoofdpersoon: die was immers in alle boeken hetzelfde en een geschikte naam was heel belangrijk.

Lijsten vol met namen had ik. Uiteindelijk werd het Emma, en over die naam ben ik nog steeds tevreden. De pony waar Emma helemaal weg van is, heet Espresso. Espresso is zwart met een smalle bles en twee witte voetjes. Hij is genoemd naar heel sterke, zwarte koffie. Het is heel bijzondere koffie -net zoals de pony Espresso heel bijzonder is!

Het karakter van Emma was al duidelijk voor ze een naam had. Ze moest slim zijn, avontuurlijk, aardig en bovenal ontzettend gek zijn op paarden. Ik heb voor de naam Emma gekozen omdat hij goed klinkt en 'gewoon' is. Ook kun je hem makkelijk uitspreken en is hij ook in andere landen bekend.

Foto: mcbfa.org

Emma gaat zo vaak als ze maar mag, naar de manege. Daar is het gezellig, maar bovenal zijn er paarden, heel veel paarden... Thuis zit ze vaak op haar kamer, die van boven tot onder vol staat en hangt met paarden. Meestal gaat haar langharige rode kater Ted met haar mee naar boven.

De moeder van Emma is violiste. Als je wel eens in mijn Dagboek hebt gekeken op mijn site, weet je dat ik veel van klassieke muziek houd. Mijn dochter zit op het conservatorium en speelt contrabas en viola da gamba, dus er is hier altijd wel muziek in huis. Mijn man is fotograaf, net zoals de vader van Emma.

Foto: Schleich

De beste vriendin van Emma is Teuntje. Teuntje is een geweldige vriendin: ze is grappig, praktisch en nieuwsgierig ñmaar ze houdt helemaal niet van paarden. Teuntje helpt Emma en in deel 3 gaat ze zelfs een keer mee naar de andere wereld. Naar Engeland, om precies te zijn. Daar gaan ze rondtrekken met een woonwagen met een tinker ervoor.†

Ik hoop dat ik nog heel erg veel delen mag gaan schrijven. Plannen genoeg! Als het aan mij ligt, gaat Emma nog talloze avonturen beleven. Denk maar eens aan meespelen in een film, een trektocht maken op IJsland, wilde paarden temmen in Amerika, en 'heel gewoon' aan een trainingsweek meedoen bij een top dressuurstal...