Een paar jaar geleden las ik een topic op het bekende paardenforum Bokt. Het ging over een meisje dat raad vroeg omdat ze lastiggevallen werd door de eigenaar van het paard waar ze op reed. Ik scrollde het topic door en ontdekte dat zij niet de enige was die zoiets overkwam. Het schuldgevoel, de verwarring en de schaamte van de meisjes raakte me erg. Ik dacht aan mezelf toen ik een jaar of 14 was. Ik was gek op paarden en mocht geen eigen paard van mijn ouders. Gelukkig had onze buurman paarden. We hadden de aardigste en liefste buurman die je je voor kunt stellen, dus er is nooit iets vervelends gebeurd -maar het had makkelijk gekund.
Want net als de meisjes van nu, had ik er bijna alles voor over om mijn verzorgpaard niet kwijt te raken. En net als ik toen, zijn meisje die van hun paard houden ontzettend kwetsbaar.
Ik begon me te verdiepen in seksueel misbruik en ontdekte dat er voorwaarden nodig zijn voordat zoiets kan gebeuren. Ouders die weinig tijd hebben bijvoorbeeld. En een paardeneigenaar die goed bekend staat en/of de ouders goed kent. Een pony die wat mankeert. En misschien nog wel het belangrijkste: de eigenaar dreigt dat de pony verkocht wordt als het meisje niet meer komt of niet meer voor de pony zorgt.
Beetje bij beetje kwam ik op het idee om een boek over dit onderwerp te schrijven. Een van de redenen waarom ik dit boek wilde schrijven, was omdat ik meisjes de boodschap mee wil geven dat schunnige opmerkingen niet normaal zijn. En dat het ook niet normaal is als een man of jongen tegen je aan schuurt of zogenaamd per ongeluk tegen je aan botst. En al zeker niet dat hij je probeert te zoenen.
Tijdens het schrijven vertelde ik aan mijn vriendinnen waar ik mee bezig was. Tot mijn verbijstering vertelden vier vriendinnen dat hen dit was overkomen –iets wat ik helemaal niet wist, en iets wat ze soms hun hele leven voor zich hadden gehouden. Dat motiveerde me nog meer. Ook ben ik veel gaan lezen over misbruik en heb ik een aantal gesprekken gevoerd met een psychologe die gespecialiseerd is in misbruik en het verwerken daarvan. Zij heeft me erg geholpen om de gesprekken te schrijven van Iris met Paulien, de psychologe in het boek.
Hoe alles begon
De belangrijkste personages
De hoofpersoon
I
ris
Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar…
Meer lezen
Iris haar verzogpony
Binkie
Binkie is een witte Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen. Binkie is…
Meer lezen
De eigenaar van Binkie
E
rik
Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig, hij…
Meer lezen
Wat is er over het boek geschreven
Op dit bijzondere boek zat de boekenwereld echt te wachten. Gertrud Jetten maakt in haar nieuwe boek een onderwerp bespreekbaar waarover we vaak niet kunnen en durven praten. Verhuld in een prachtig ponyverhaal legt de schrijfster uit wat kindermisbruik is. Jetten zet de staldeur een klein stukje open zodat we naar binnen kunnen kijken, in het leven van de twaalfjarige Iris en haar verzorgpony Binkie. Iris verzorgt al jaren een pony in de stal van Erik. Sinds een tijdje voelt ze zich hier niet meer op haar gemak. Waarom kijkt Erik zo raar naar haar? Waarom maakt hij van die vervelende opmerkingen? Waarom raakt hij haar steeds aan? Iris kan er niet over praten.
Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor is een indrukwekkend boek van Gertrud Jetten. Zoals in veel van haar boeken, spelen paarden een rol. Elke generatie paardenliefhebbers heeft wel paardenboeken die zij of hij vroeger verslond. Ik weet zeker dat Gertrud Jetten ook zo'n klassieke paardenboekenschrijver is. Maar Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor gaat voor mij nog verder dan dat. Van mij mag deze in het rijtje Klassieke Kinderboeken die iedereen ooit gelezen zou moeten hebben. Ooit was ik als 12 jarig meisje ontzettend onder de indruk van Blauwe Plekken van Anke de Vries. Dit boek van Gertrud Jetten past daar wat mij betreft perfect naast.