Kiger mustangs

Stel je voor dat je in een land woont waar nog echte wilde paarden zijn. Paarden die in enorme gebieden leven, zonder dat iemand ze ooit aanraakt. In Amerika is dat nog zo: daar leven ongeveer 20.000 wilde paarden, mustangs genoemd.
Het leek me geweldig om daar een boek over te schrijven. En dan vooral over een speciaal soort mustangs, de Kiger mustangs. Deze mustangs stammen rechtstreeks van Spaanse paarden af die de kolonisten meenamen.

kiger 2

Op deze foto zie je de schitterende wildkleurbruine Kiger merrie Rosie met haar veulen. Eigenaar: Team Kigers of Frejes. Foto: Zandra Ahl.

De Kiger mustangs leefden eeuwenlang in een afgelegen gebergte in het zuidwesten van Oregon, de Riddle Mountains. Doordat ze niet gemengd werden met andere rassen, zoals de gewone mustangs, behielden ze alle kenmerken van de schitterende Spaanse paarden waar ze van afstammen.
Ik viel als een blok voor hun prachtige bouw en bijzondere kleuren. (Bijna) alle Kiger mustangs zijn wildkleurig met lange, dikke manen en staart. Ze zijn tussen de 1.45m en 1.55m hoog en stevig gebouwd. In Nederland noemen we paarden van die grootte pony’s, maar in Amerika zijn dat gewoon paarden en worden ze bereden door volwassenen.

kiger 1

Een prachtig westernzadel. De meeste Kiger mustangs worden met zo'n zadel bereden. Eigenaar: Team Kigers of Frejes. Foto: Zandra Ahl.

Helaas heb ik nog nooit een Kiger mustang in het echt gezien. In Duitsland is iemand die een paar Kiger mustangs heeft, en er zit een stoeterij in Zweden (daar zijn de foto's van). Verder zijn er bij mijn weten geen Kigers in Europa. Ook in Amerika zijn ze zeldzaam: men schat het totale aantal op een paar duizend.

kiger 3

En nog een keer Rosie met haar veulen. Eigenaar: Team Kigers of Frejes. Foto: Zandra Ahl.

In mijn boek heb ik ook geschreven over het enorme probleem dat de gewone mustangs vormen: omdat ze zich snel voortplanten, komen er teveel paarden. Die paarden worden dus elk jaar gevangen. Aangezien paarden in Amerika niet geslacht mogen worden, slijten ze de rest van hun leven in paddocks in opvangcentra.
Of ze worden in een truck geladen en zonder eten of drinken naar Mexico vervoerd, waar ze alsnog worden geslacht. Een klein aantal wordt geadopteerd door mensen die ze gaan trainen. Soms gaat dat goed, soms niet.

In Amerika wordt heftig gediscussieerd over wat er met de mustangs moet gebeuren. Veel Amerikanen zien de wilde paarden als het symbool van hun land, terwijl anderen ze vooral lastig vinden omdat ze de natuur vernielen. Ik hoop dat er een oplossing komt die echt in het belang is van de paarden.

Kiger mustangs hebben daar allemaal geen last van: die zijn zo gewild dat ze wel 20 keer zoveel geld opbrengen als gewone mustangs!

kiger 4

En dit is Diamond. Ik ben helemaal verliefd op haar! Eigenaar: Team Kigers of Frejes. Foto: Zandra Ahl.