Een paar jaar geleden ging ik met een vriendin op de Veluwe naar een ijslandse ruin kijken. Het was best een leuk paard, maar ik had nauwelijks aandacht voor hem: ik was helemaal gefascineerd door de bijna 50 miniponyís op het terrein.
Granni (of hoe hij ook maar heette) stond namelijk bij een stoeterij van mini-shetlanders. De rest van de dag was ik dan ook niet meer weg te slaan bij de ponys.
Granni heb ik nauwelijks meer gezien. Tot groot plezier van mijn vriendinnen overigens, die al grapjes maakten dat we wel een pony in de auto mee naar huis konden nemen.

Niet alleen de pony’s vond ik geweldig, maar ook de ligging van deze stoeterij. Bijna alles heb ik dan ook gebruikt in deel twee van Droompaarden, Het allerliefste veulen.
Het mooie witte huis op een heuveltje, de zandweg ernaartoe tussen weilanden door vol met pony’s, de ministallen en minikoetsjes, de honden, het riviertje en zelfs de naam van de eigenaresse.
Later, toen ik bezig was met schrijven, ben ik nog een keer terug gegaan, en heb ik een dag tussen de pony’s en hun veulens gezeten. Dat dat ontzettend leuk was, hoef ik jullie zeker niet te vertellen!
Ik houd erg van pony’s met leuke kleurtjes, en die waren er volop. Bonten, palomino’s, roans, zilverappels, wildkleuren, appaloosa’s en dat in alle mogelijke combinaties.In Nederland zijn minipony’s sinds een aantal jaren ontzettend populair. Inmiddels zijn er verschillende rassen. Zo zijn er minipony’s die geen pony’s zijn maar echte minipaardjes: ze zijn veel fijner gebouwd dan een shetlander en hebben dunne, naar verhouding lange benen, een slanke hals en een fijn hoofdje. Echte paardjes dus.
De minishetlanders zijn meer pony’s: ze hebben een flinke bos haar, een stevige hals en korte, stevige beentjes. Ook worden ze makkelijker dik dan de minipaardjes.
Wat ze gemeen hebben, is hun kleine stokmaat en de leuke kleurtjes.

Hoe groot -of klein- zijn deze minipony’s en -paardjes nou eigenlijk? Er zijn verschillende regels per stamboek, maar je moet je voorstellen dat ze maximaal 90 cm zijn. Dat betekent dat ze niet hoger zijn dan een tafel of een grote hond. Vaak zijn ze zelfs nog een stuk kleiner!

De veulens hebben de grootte van een kleine hond. Ze zijn zo schattig dat ik er geen woord voor kan bedenken. Allerschattigst? Superschattig? Super, super, superschattig?Minipony’s en -paardjes worden gebruikt om naar te kijken, maar je kunt ze ook inspannen voor een licht wagentje of ermee gaan wandelen. Om op te rijden zijn ze echt te klein, of het zou voor een kind van een jaar of drie moeten zijn.

De stal waar ik geweest ben heet De groenkamp. Ze hebben een leuke en informatieve website, waar je van alles kunt vinden over de minipony. Kijk maar eens op www.groenkamp.nl (Daar komen ook de leuke foto's vandaan op deze pagina.)
De eigenaresse heeft een webwinkel waar je spullen kunt kopen voor shetlanders en minipony’s. www.ponywebwinkel.nl
Informatie over minipaardjes kun je vinden op: www.minipaarden.nl, daar vind je ook links naar stoeterijen.