Hoe niemand mij geloofde, en ik bijna alles verloor

Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig, hij heeft Binkie gehouden voor Iris en uiteindelijk schaamt hij zich. Ook slechterikken zijn nooit door en door slecht. Dat mag ook niet, want anders zijn ze niet echt.

Het was moeilijk om een naam te verzinnen voor dit personage, want ik ken heel aardige mannen die Erik heten en die nooit een meisje lastig zouden vallen. Maar hij moet nou eenmaal een naam hebben! Ik heb verschillende namen geprobeerd, maar op een of andere manier klopte Erik het beste.
Erik is een naam die veel voorkomt en die iets heel aardigs en gewoons heeft. Daarom vond ik het ook een geschikte naam: wat Iris overkomt, kan iedereen overkomen. Juist van mannen waarvan je het niet verwacht: die aardige buurman, die vriendelijke instructeur of die grappige oom. Of de beste vriend van je vader.

Ik vond het vaak moeilijk om over Erik te schrijven. Na een tijdje had ik echt een hekel aan hem! Zeker toen ik het eerste deel van het boek nog spannender moest maken en Erik nog vervelender. Maar ik vind het heel mooi hoe Iris uiteindelijk overwint en Erik zich schaamt. Dan blijkt dat hij toch niet zo slecht is als je eerst dacht...

De belangrijkste personages

image
De hoofpersoon

I
ris

Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar…
Meer lezen
image
Iris haar verzogpony

B
inkie

Binkie is een witte Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen. Binkie is…
Meer lezen
image
De eigenaar van Binkie

E
rik

Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig, hij…
Meer lezen

Wat is er over het boek geschreven

Op dit bijzondere boek zat de boekenwereld echt te wachten. Gertrud Jetten maakt in haar nieuwe boek een onderwerp bespreekbaar waarover we vaak niet kunnen en durven praten. Verhuld in een prachtig ponyverhaal legt de schrijfster uit wat kindermisbruik is. Jetten zet de staldeur een klein stukje open zodat we naar binnen kunnen kijken, in het leven van de twaalfjarige Iris en haar verzorgpony Binkie. Iris verzorgt al jaren een pony in de stal van Erik. Sinds een tijdje voelt ze zich hier niet meer op haar gemak. Waarom kijkt Erik zo raar naar haar? Waarom maakt hij van die vervelende opmerkingen? Waarom raakt hij haar steeds aan? Iris kan er niet over praten.
Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor is een indrukwekkend boek van Gertrud Jetten. Zoals in veel van haar boeken, spelen paarden een rol. Elke generatie paardenliefhebbers heeft wel paardenboeken die zij of hij vroeger verslond. Ik weet zeker dat Gertrud Jetten ook zo'n klassieke paardenboekenschrijver is. Maar Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor gaat voor mij nog verder dan dat. Van mij mag deze in het rijtje Klassieke Kinderboeken die iedereen ooit gelezen zou moeten hebben. Ooit was ik als 12 jarig meisje ontzettend onder de indruk van Blauwe Plekken van Anke de Vries. Dit boek van Gertrud Jetten past daar wat mij betreft perfect naast.