Ongeveer 20 jaar geleden ging ik op bezoek bij iemand die een manege had met Dartmoor pony’s. Ik was heel erg onder de indruk van het lieve karakter en de goede gangen van de pony’s. En ik vond ze heel erg mooi! Mijn dochter Rosa was toen een jaar of vijf en toe aan een eigen pony. Daarvoor zijn Dartmoor pony’s ideaal.

Ze zijn rijtypischer gebouwd dan shetlanders en hebben vlakke en ruime gangen. Na wat zoeken vonden we een mooie en lieve schimmelmerrie, Priska. Priska heeft drie jaar bij ons gewoond en is uiteindelijk verkocht omdat Rosa niet meer reed en ik geen tijd had voor twee paarden.

Foto: Maya van Prooyen

Hierboven zie je een foto van mijn Dartmoor pony Darcy en mij: Mr Darcy was met zijn 1.18 natuurlijk veel te klein voor mij om op te rijden, maar hij vond het geen probleem als ik op zijn rug ging zitten terwijl hij lag. Het paard dat voor ons staat is Isar, een IJslandse ruin.

Jaren later was ik weer op zoek naar een Dartmoor pony –dit keer voor mezelf. Ik wilde graag een driejarige ruin met een lief karakter. Aangezien er maar weinig Dartmoor pony’s zijn, reed ik samen met een vriendin naar een uithoek in Drenthe. Daar waren drie jonge ruinen: twee bruinen en een schimmel.
Ik ging voor een van de bruine ruinen, maar viel als een blok voor de schimmel. Hij was lief, gevoelig, goed gebouwd en niet bang voor verkeer. Bovendien bleek hij een zoon van onze Priska te zijn! Mr Darcy was een schat van een pony die ik helaas maar drie jaar gehad heb. In 2014 heb ik hem laten inslapen.

Dit is Chess, een prachtige typische Dartmoor merrie. Het is een zus van Mr Darcy. Ze wordt gebruikt voor dressuur, springen en lange afstandritten en kan het allemaal!

Dartmoors hebben een stokmaat van ongeveer 1.15m tot 1.27m en zijn meestal bruin zonder aftekeningen. Ze komen uit het zuiden van Engeland en zijn ontstaan uit inheemse pony’s en Oosterse hengsten.
Glenn, de Dartmoor uit het boek is een typische Dartmoor. Mooi, lief, meewerkend en kastanjebruin met lange, golvende manen en staart. Hij is vrij groot en stevig zodat hij goed kan trekken. Mr Darcy komt ook nog in het boek voor: hier is hij oud en helemaal wit.

Meer weten over Dartmoors? Kijk dan eens op: www.dartmoorstamboek.nl