De hoofdpersoon van deel een van Droompaarden, De spetterende show, is Amoroso, een schitterende Spaanse hengst. Amoroso is een echt droompaard: onwerkelijk mooi, met lange, dikke manen, donkere ogen en een witte vacht. Hij is vriendelijk, meewerkend, temperamentvol maar niet schrikachtig, bereidwillig, en heel gevoelig.

Zo lang als ik me kan herinneren ben ik weg van Spaanse paarden. Als ik nog zou kunnen en willen rijden, zou het op een Spaans paard zijn. Het ws dan ook geen toeval dat mijn dartmoor Mr Darcy leek op een kleine uitvoering van een Spaans paard!

Amoroso is een Pura Raza Espagnol, dat wil zeggen een zuiver Spaans paard. Vaak wordt voor deze paarden de afkorting PRE gebruikt. Andalusiërs zijn Spaanse paarden zonder stamboekpapieren. Ze kunnen net zo mooi zijn als een PRE.Hoe ziet een PRE er uit? Ze zijn ongeveer 1.50m tot 1.65m hoog en hebben een sprekend hoofd met grote ogen. Veel PRE’s hebben een licht gebogen profiel. Ze hebben een stevige, goed gevormde hals, en vaak een korte rug met een wat plat kruis. De meeste PRE’s hebben dikke, lange manen en staart. De meeste PRE’s zijn schimmel, maar er zijn ook bruinen en zwarten. Vossen komen weinig voor.
De gangen van een PRE zijn elegant en sierlijk. De meeste PRE’s hebben veel talent voor bijzondere bewegingen als passage (langzame, verheven draf) en piaffe (draf op de plaats).
Maar het allermooiste van een PRE is waarschijnlijk het karakter. PRE’s zijn mensgericht en gevoelig, ze willen graag samenwerken. Daarnaast zijn ze (meestal) moedig en niet schrikachtig.

Van oudsher worden PRE’s in Spanje gebruikt om vee te drijven of bij de stierengevechten. Of om indruk te maken op de buurman! Daarom moesten de paarden veel uitstraling hebben en mooi zijn.
In Spanje wordt eigenlijk alleen op hengsten gereden. De hengsten zijn vaak heel makkelijk in de omgang en worden (daardoor) maar zelden gecastreerd. Het scheelt ook dat er geen merries op stal staan: dat voorkomt een hoop onrust.
Met merries wordt namelijk alleen gefokt. Ze lopen het hele jaar door buiten. Hun manen en staart worden afgeschoren, om te voorkomen dat ze in doornstruiken blijven hangen.
Tegenwoordig worden PRE’s gebruikt voor dressuur, shows, of als fantastisch recreatiepaard.

De spetterende show is geïnspireerd op de Apassionata show. Dit is een grote paardenshow met heel veel verschillende nummers. Zo zijn er optredens met stuntmannen, vrijheidsdressuur, een ezel met een clown enzovoort. Bij deze show treden ook veel PRE’s op.
Wil je meer weten? Kijk dan eens op www.apassionata.com
Of: www.cavalia.net Dat is te vergelijken met de Apassionata. Beide shows reizen de hele wereld over en komen regelmatig in Nederland.
Informatie over PREís vind je op: www.purarazaespanola.nl

De prachtige PRE hengst op de foto's is Sendero.