Hoe niemand mij geloofde, en ik bijna alles verloor

Als je wordt lastiggevallen door iemand, praat er dan over! Dat kan met je ouders, met een tante of oom, met een aardige buurvrouw, of met een vertrouwenspersoon op school. Zolang je er niet over praat, wordt het probleem steeds groter. Bij misbruik heb je vaak een volwassene nodig om eruit te komen. Lukt het niet om in je omgeving iemand te vinden, bel dan de kindertelefoon of Veilig Thuis.

Misschien word je niet zelf lastiggevallen, maar je vriendin wel. Op de websites hieronder kun je informatie vinden over wat misbruik is, zodat je haar kunt helpen. Ook kun je haar de telefoonnummers geven.

Hier zie je de belangrijkste websites en telefoonnummers.
Het bekendst is waarschijnlijk de Kindertelefoon. Je kunt hen bellen op telefoonnummer 0800-0432 (gratis). Ze hebben ook een website: www.kindertelefoon.nl
Op de website www.kindermishandeling.nl vind je tips en informatie over misbruik.
Ook het televisieprogramma ‘Het klokhuis’ heeft een goede site over kindermishandeling: www.hetklokhuis.nl
En dan is er nog de website van Veilig Thuis: www.vooreenveiligthuis.nl. Hun telefoonnummer is: 0800 – 2000 (gratis).

De belangrijkste personages

image
De hoofpersoon

I
ris

Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar…
Meer lezen
image
Iris haar verzogpony

B
inkie

Binkie is een witte Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen. Binkie is…
Meer lezen
image
De eigenaar van Binkie

E
rik

Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig, hij…
Meer lezen

Wat is er over het boek geschreven

Op dit bijzondere boek zat de boekenwereld echt te wachten. Gertrud Jetten maakt in haar nieuwe boek een onderwerp bespreekbaar waarover we vaak niet kunnen en durven praten. Verhuld in een prachtig ponyverhaal legt de schrijfster uit wat kindermisbruik is. Jetten zet de staldeur een klein stukje open zodat we naar binnen kunnen kijken, in het leven van de twaalfjarige Iris en haar verzorgpony Binkie. Iris verzorgt al jaren een pony in de stal van Erik. Sinds een tijdje voelt ze zich hier niet meer op haar gemak. Waarom kijkt Erik zo raar naar haar? Waarom maakt hij van die vervelende opmerkingen? Waarom raakt hij haar steeds aan? Iris kan er niet over praten.
Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor is een indrukwekkend boek van Gertrud Jetten. Zoals in veel van haar boeken, spelen paarden een rol. Elke generatie paardenliefhebbers heeft wel paardenboeken die zij of hij vroeger verslond. Ik weet zeker dat Gertrud Jetten ook zo'n klassieke paardenboekenschrijver is. Maar Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor gaat voor mij nog verder dan dat. Van mij mag deze in het rijtje Klassieke Kinderboeken die iedereen ooit gelezen zou moeten hebben. Ooit was ik als 12 jarig meisje ontzettend onder de indruk van Blauwe Plekken van Anke de Vries. Dit boek van Gertrud Jetten past daar wat mij betreft perfect naast.