Hoe niemand mij geloofde, en ik bijna alles verloor

Ieder meisje verdient een zus als Alex. En als ze geen zus heeft dan een tante, een buurvrouw of een vriendin.

Ik ben dol op Alex. Ze is eigenwijs, grappig, slim, trouw en dapper. Als niemand Iris gelooft, gelooft zij haar wel en helpt ze haar om Erik te ontmaskeren.
Alex is een heerlijk personage om over te schrijven. Zij zorgt voor lichtheid in het verhaal. En ze is heel belangrijk, want zonder haar was het heel anders afgelopen!

Het is leuk om te zien dat Alex ook verandert in de loop van het verhaal: door hetgeen wat er met Iris gebeurd is en door de waardering van haar ouders, gaat ze zich anders gedragen. Ze ziet er minder extreem uit, wordt aardiger en wil zelfs de havo afmaken.

Haar naam was er al meteen. Pas na een tijdje kwam ik erachter dat Alexandra een heel passende betekenis heeft, namelijk ‘zij die vrouwen beschermt’. Toen wist ik zeker dat de naam helemaal goed was.

De belangrijkste personages

image
De hoofpersoon

I
ris

Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar…
Meer lezen
image
Iris haar verzogpony

B
inkie

Binkie is een witte Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen. Binkie is…
Meer lezen
image
De eigenaar van Binkie

E
rik

Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig, hij…
Meer lezen

Wat is er over het boek geschreven

Op dit bijzondere boek zat de boekenwereld echt te wachten. Gertrud Jetten maakt in haar nieuwe boek een onderwerp bespreekbaar waarover we vaak niet kunnen en durven praten. Verhuld in een prachtig ponyverhaal legt de schrijfster uit wat kindermisbruik is. Jetten zet de staldeur een klein stukje open zodat we naar binnen kunnen kijken, in het leven van de twaalfjarige Iris en haar verzorgpony Binkie. Iris verzorgt al jaren een pony in de stal van Erik. Sinds een tijdje voelt ze zich hier niet meer op haar gemak. Waarom kijkt Erik zo raar naar haar? Waarom maakt hij van die vervelende opmerkingen? Waarom raakt hij haar steeds aan? Iris kan er niet over praten.
Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor is een indrukwekkend boek van Gertrud Jetten. Zoals in veel van haar boeken, spelen paarden een rol. Elke generatie paardenliefhebbers heeft wel paardenboeken die zij of hij vroeger verslond. Ik weet zeker dat Gertrud Jetten ook zo'n klassieke paardenboekenschrijver is. Maar Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor gaat voor mij nog verder dan dat. Van mij mag deze in het rijtje Klassieke Kinderboeken die iedereen ooit gelezen zou moeten hebben. Ooit was ik als 12 jarig meisje ontzettend onder de indruk van Blauwe Plekken van Anke de Vries. Dit boek van Gertrud Jetten past daar wat mij betreft perfect naast.