Hoe niemand mij geloofde, en ik bijna alles verloor

Seksueel misbruik is als iemand –meestal een man of een jongen- dubbelzinnige opmerkingen over je maakt of dingen met je doet die je niet wilt. Aanraken bijvoorbeeld, of zoenen.
Soms is seksueel misbruik heel subtiel. Dan weet je niet of je het wel goed gehoord hebt. Je vraagt je af of je het je verbeeldt en of die persoon eigenlijk iets heel anders bedoelde. Als je er iets van zegt, krijg je vaak te horen dat je je aanstelt of dat je niet tegen een grapje kunt.

Het seksueel misbruik in mijn boek wordt steeds erger. Eerst kijkt Erik naar Iris of gaat zo staan dat ze tegen hem aan schuurt, maar dan probeert hij haar te zoenen. Bah!
Meisjes denken vaak dat het aan hen ligt, dat ze de verkeerde kleren aan hebben of zich uitdagend hebben gedragen. Dat is niet waar! Je mag aantrekken wat je wilt en mannen moeten van je afblijven, zo simpel is het.

Vaak gaat seksueel misbruik samen met chantage. Dat is logisch, want alleen als iemand macht over je heeft, kan hij je misbruiken. Anders vertel je het meteen aan je ouders of aan je juf op school! Een pony is een ideaal chantagemiddel. Want je bent gek op je (verzorg)pony en doodsbang dat hij van je wordt afgenomen of dat je niet meer mag rijden. Je bent immers afhankelijk van de eigenaar van de pony.

Veel meisjes die dit overkomt, schamen zich. Dat is nergens voor nodig. Degene die jou dit aandoet, moet zich schamen en niet jij!

Seksueel misbruik kan ook plaatsvinden binnen het gezin. Door je vader, stiefvader, broer, stiefbroer, opa of oom. Het akelige daarvan is dat je dan zelfs thuis niet meer veilig bent.

Als je misbruikt wordt, moet je er niet mee blijven rondlopen. Vertel het aan iemand! Dat kunnen je ouders zijn, je beste vriendin of een vertrouwenspersoon op school. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, kun je de kindertelefoon bellen. Ook zijn er websites waar je terecht kunt. De gegevens kun je vinden op deze site.

Het kan zijn dat je net als Iris naar een psycholoog gaat. Misschien vind je het een beetje raar of eng maar psychologen zijn aardige mensen die erin getraind zijn om je te helpen. Er zijn psychologen die gespecialiseerd zijn in seksueel misbruik, of kinderen of zelfs allebei. Zij weten precies waar je mee zit en kunnen ervoor zorgen dat je het misbruik goed kunt verwerken.

De belangrijkste personages

image
De hoofpersoon

I
ris

Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar…
Meer lezen
image
Iris haar verzogpony

B
inkie

Binkie is een witte Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen. Binkie is…
Meer lezen
image
De eigenaar van Binkie

E
rik

Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig, hij…
Meer lezen

Wat is er over het boek geschreven

Op dit bijzondere boek zat de boekenwereld echt te wachten. Gertrud Jetten maakt in haar nieuwe boek een onderwerp bespreekbaar waarover we vaak niet kunnen en durven praten. Verhuld in een prachtig ponyverhaal legt de schrijfster uit wat kindermisbruik is. Jetten zet de staldeur een klein stukje open zodat we naar binnen kunnen kijken, in het leven van de twaalfjarige Iris en haar verzorgpony Binkie. Iris verzorgt al jaren een pony in de stal van Erik. Sinds een tijdje voelt ze zich hier niet meer op haar gemak. Waarom kijkt Erik zo raar naar haar? Waarom maakt hij van die vervelende opmerkingen? Waarom raakt hij haar steeds aan? Iris kan er niet over praten.
Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor is een indrukwekkend boek van Gertrud Jetten. Zoals in veel van haar boeken, spelen paarden een rol. Elke generatie paardenliefhebbers heeft wel paardenboeken die zij of hij vroeger verslond. Ik weet zeker dat Gertrud Jetten ook zo'n klassieke paardenboekenschrijver is. Maar Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor gaat voor mij nog verder dan dat. Van mij mag deze in het rijtje Klassieke Kinderboeken die iedereen ooit gelezen zou moeten hebben. Ooit was ik als 12 jarig meisje ontzettend onder de indruk van Blauwe Plekken van Anke de Vries. Dit boek van Gertrud Jetten past daar wat mij betreft perfect naast.