Hoe niemand mij geloofde, en ik bijna alles verloor

Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Getrud Jetten beschrijft op geloofwaardige wijze een nauwelijks besproken situtatie die sommige jonge meisjes treft: seksuele intimidatie en machtsmisbruik door de eigenaar van hun verzorgpony. Hoofdpersoon Iris houdt, zoals veel meisjes van haar leeftijd, ongelooflijk veel van haar verzorgpony Binkie. Zo veel zelfs, dat ze de seksueel getinte opmerkingen, de wellustige blikken en de aanrakingen van eigenaar Erik niet aan haar ouders durft te vertellen. Want dan zal Erik Binkie vast en zeker verkopen en Iris houdt van niemand zo veel als van hem.


Helaas is dit een situatie waarvan ik weet dat het al jarenlang hier en daar voorkomt in de paardenwereld. Vriendinnen vertelden er al over toen ik nog op de lagere school zat. Ook later als wedstrijdamazone, dressuurjurylid en paardrij-instructrice heb ik wel eens vermoed dat er tussen sommige paardeneigenaren en de verzorgsters meer aan de hand was. En dan zeker niet altijd vrijwillig. Maar zoiets maak je niet gemakkelijk bespreekbaar.

Op mijn vijftiende ben ik zelf aangerand door een bekende (die overigens niets met mijn verzorgpaard te maken had). Ik herken de verwarring en het schuldgevoel dat Gertrud Jetten in het boek beschrijft. Net als Iris durfde ik er niet met mijn ouders over te spreken. Ze weten het trouwens nog steeds niet. Ik heb er uit schaamte ook vrijwel nooit met iemand over gesproken. Ik heb ook nooit aangifte gedaan, want ik was ervan overtuigd dat ik iets gedaan had dat zijn gedrag had uitgelokt. Net als Iris. Zelfs nu, ruim dertig jaar later, voel ik de schaamte en het schuldgevoel nog als ik eraan terugdenk.

Ik denk daarom dat het goed is dat Gertrud Jetten op zo'n geloofwaardige manier seksuele intimidatie beschrijft in haar boek. Het is een zwaar thema, maar ondanks het beladen onderwerp blijft het boek fris en vlot leesbaar. Het boek is daardoor ook gewoon een spannend boek voor meisjes die graag boeken over paarden lezen. Tegelijk kan het een steun zijn voor meisjes die te maken hebben met seksuele intimidatie, aanranding of machtsmisbruik door de eigenaar van hun lievelingsdier.

Nicky Corts

De belangrijkste personages

image
De hoofpersoon

I
ris

Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar…
Meer lezen
image
Iris haar verzogpony

B
inkie

Binkie is een witte Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen. Binkie is…
Meer lezen
image
De eigenaar van Binkie

E
rik

Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig, hij…
Meer lezen

Wat is er over het boek geschreven

Op dit bijzondere boek zat de boekenwereld echt te wachten. Gertrud Jetten maakt in haar nieuwe boek een onderwerp bespreekbaar waarover we vaak niet kunnen en durven praten. Verhuld in een prachtig ponyverhaal legt de schrijfster uit wat kindermisbruik is. Jetten zet de staldeur een klein stukje open zodat we naar binnen kunnen kijken, in het leven van de twaalfjarige Iris en haar verzorgpony Binkie. Iris verzorgt al jaren een pony in de stal van Erik. Sinds een tijdje voelt ze zich hier niet meer op haar gemak. Waarom kijkt Erik zo raar naar haar? Waarom maakt hij van die vervelende opmerkingen? Waarom raakt hij haar steeds aan? Iris kan er niet over praten.
Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor is een indrukwekkend boek van Gertrud Jetten. Zoals in veel van haar boeken, spelen paarden een rol. Elke generatie paardenliefhebbers heeft wel paardenboeken die zij of hij vroeger verslond. Ik weet zeker dat Gertrud Jetten ook zo'n klassieke paardenboekenschrijver is. Maar Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor gaat voor mij nog verder dan dat. Van mij mag deze in het rijtje Klassieke Kinderboeken die iedereen ooit gelezen zou moeten hebben. Ooit was ik als 12 jarig meisje ontzettend onder de indruk van Blauwe Plekken van Anke de Vries. Dit boek van Gertrud Jetten past daar wat mij betreft perfect naast.