Hoe niemand mij geloofde, en ik bijna alles verloor
Het gaat over Iris, die een geweldige verzorgpony heeft, Binkie. Maar ook over Erik. Hij wordt steeds vervelender en gaat steeds een stapje verder Dit boek gaat over seksueel misbruik in de paardenwereld
Recensies

De kinderboekenschrijfster Gertrud Jetten is begonnen als schrijfster voor het tijdschrift De Hoefslag, omdat ze graag iets wilde met paarden en schrijven. Ze schreef vele artikelen voor het tijdschrift, waaronder een serie over bitten. Deze serie werd haar eerste boek - "Het paard, het bit en de ruiter" - en een opstapje naar haar carrière als boekenschrijfster. De uitgever vroeg Jetten om bij hen te komen werken en hier heeft ze paardenboeken vertaald en andere schrijvers geholpen met schrijven. Na een aantal jaren is Jetten samen met een paar mensen een eigen uitgeverij begonnen: Forte Uitgevers. Toen die uitgeverij stopte met het uitgeven van paardenboeken, is Jetten begonnen met het schrijven van kinderboeken. Over pony's, natuurlijk. Haar nieuwe boek, "Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor" (Uitgeverij Kluitman, ISBN 9789020624793), gaat over seksueel misbruik in de paardenwereld.

Wat is dit boek goed.

Het gaat over Iris, die een geweldige verzorgpony heeft, Binkie. Ik heb eigenlijk helemaal niets met paarden, maar toch heeft Binkie een bijzonder plekje in mijn hart verovert. Kun je nagaan wat je van Binkie vindt als je wel gek bent op paarden en pony's :) Erg likeable, en dat maakt het erg gemakkelijk om je in Iris te verplaatsen, want zij houdt ook met heel haar hart van Binkie.

En dus begrijp je het ook dat ze ondanks dat Erik, de eigenaar van Binkie, een vervelende man is, dat ze er toch heen blijft gaan. Want: Binkie. Maar Erik wordt steeds vervelender en gaat steeds een stapje verder

Ik heb dit boek in één keer uitgelezen. Ik vind het mooi en raad je aan om het ook te lezen omdat het serieus is maar toch niet te heftig. Het is ook grappig. Je leert er ook van, bijvoorbeeld wat je moet doen als je gepest wordt door een volwassene. Verder is het een boek over een meisje met een enorme liefde voor haar verzorgpony die niet toegeeft om haar verzorgpony te beschermen. Het is een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Ik hoop jij dat ook vindt.

Elise,11 jaar

Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor is een indrukwekkend boek van Gertrud Jetten. Zoals in veel van haar boeken, spelen paarden een rol. Elke generatie paardenliefhebbers heeft wel paardenboeken die zij of hij vroeger verslond. Ik weet zeker dat Gertrud Jetten ook zo'n klassieke paardenboekenschrijver is. Maar Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor gaat voor mij nog verder dan dat. Van mij mag deze in het rijtje Klassieke Kinderboeken die iedereen ooit gelezen zou moeten hebben. Ooit was ik als 12 jarig meisje ontzettend onder de indruk van Blauwe Plekken van Anke de Vries. Dit boek van Gertrud Jetten past daar wat mij betreft perfect naast.

Op dit bijzondere boek zat de boekenwereld echt te wachten. Gertrud Jetten maakt in haar nieuwe boek een onderwerp bespreekbaar waarover we vaak niet kunnen en durven praten. Verhuld in een prachtig ponyverhaal legt de schrijfster uit wat kindermisbruik is. Jetten zet de staldeur een klein stukje open zodat we naar binnen kunnen kijken, in het leven van de twaalfjarige Iris en haar verzorgpony Binkie.

Iris verzorgt al jaren een pony in de stal van Erik. Sinds een tijdje voelt ze zich hier niet meer op haar gemak. Waarom kijkt Erik zo raar naar haar? Waarom maakt hij van die vervelende opmerkingen? Waarom raakt hij haar steeds aan? Iris kan er niet over praten.

Een geweldig boek! Echte 5-sterren aanrader, die heel plezierig en makkelijk leest. Daarbij is het een boek met een missie: op een heel mooie manier is namelijk in dit boek het heel moeilijke onderwerp seksueel misbruik verweven.
In het verhaal kom je al lezende achter de pijn, angst en achter de oplossingen. Hetgeen, en dat hoop ik echt van harte, kinderen helpt bij het over de enorme drempel stappen van de schaamte en het niet durven vertellen.

Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Getrud Jetten beschrijft op geloofwaardige wijze een nauwelijks besproken situtatie die sommige jonge meisjes treft: seksuele intimidatie en machtsmisbruik door de eigenaar van hun verzorgpony. Hoofdpersoon Iris houdt, zoals veel meisjes van haar leeftijd, ongelooflijk veel van haar verzorgpony Binkie. Zo veel zelfs, dat ze de seksueel getinte opmerkingen, de wellustige blikken en de aanrakingen van eigenaar Erik niet aan haar ouders durft te vertellen. Want dan zal Erik Binkie vast en zeker verkopen en Iris houdt van niemand zo veel als van hem.