Wil je iets vragen of vertellen over de boeken, stuur dan een mail naar: info@gertrudjetten.nl

Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar angst voor Erik toch Binkie blijft verzorgen. Omdat ze nou eenmaal dol op Binkie is. Maar ook omdat ze hem niet in de steek wil laten.

Iris is vrolijk, grappig, trouw, lief en dapper. Ze kan heel goed voor zichzelf opkomen, behalve bij Erik. Want als ze dat doet, doet Erik Binkie weg. Ook is ze bang voor zijn woede-uitbarstingen en omdat hij zo groot en sterk is voelt ze zich klein en kwetsbaar.

Ik had vaak erg met Iris te doen. Ik kon me heel goed voorstellen hoe bang ze was en hoe alleen ze zich voelde. Gelukkig had ze Lara, haar beste vriendin. En Alex natuurlijk!

Bij het schrijven van Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd, heb ik twee jaar getwijfeld over de naam van de hoofdpersoon. Anderhalf jaar heeft ze Iris geheten, maar dat klopte niet. Bij het schrijven van dit boek wist ik meteen dat de hoofdpersoon Iris zou heten en dat is niet veranderd.

Een iris is een prachtige bloem. Het meisje Iris deed me denken aan een beschadigde bloemknop, dus daarom vond ik deze naam heel passend. Maar ook beschadigde bloemknoppen kunnen gaan bloeien en hele mooie bloemen worden! Net zoals Iris.

Binkie is een witte Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen.

Binkie is geïnspireerd op mijn dartmoor pony ruin Mr Darcy. Officieel heette hij trouwens Alexander, omdat hij op de verjaardag van Koning Willem Alexander geboren is. Maar ik vond Mr Darcy veel leuker! Ik noemde hem vaak Mr Perfect omdat hij voor mij de perfecte pony was.

De grappige, gekke en leuke dingen die Binkie doet, deed Mr Darcy ook. Hij ging liggen als ik hem uit de wei wilde halen, pakte borstels uit de tas en liep als een stofzuiger door het dorp. Bovendien was hij dol op kinderen.

Net als Binkie was hij een schimmel van ongeveer 1.20m, maar hij had geen bles en geen witte benen. Dartmoor pony’s zijn familie van Welsh pony’s en in Mr Darcy’s afstamming zaten heel mooie Welsh pony’s, dus ze lijken ook uiterlijk op elkaar.

Helaas is Mr Darcy maar zeven jaar geworden: in het voorjaar van 2014 heb ik hem in laten slapen. Ik mis hem nog steeds, maar door dit boek is het net alsof hij toch nog een beetje bij me is.

Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig, hij heeft Binkie gehouden voor Iris en uiteindelijk schaamt hij zich. Ook slechterikken zijn nooit door en door slecht. Dat mag ook niet, want anders zijn ze niet echt.

Het was moeilijk om een naam te verzinnen voor dit personage, want ik ken heel aardige mannen die Erik heten en die nooit een meisje lastig zouden vallen. Maar hij moet nou eenmaal een naam hebben! Ik heb verschillende namen geprobeerd, maar op een of andere manier klopte Erik het beste.
Erik is een naam die veel voorkomt en die iets heel aardigs en gewoons heeft. Daarom vond ik het ook een geschikte naam: wat Iris overkomt, kan iedereen overkomen. Juist van mannen waarvan je het niet verwacht: die aardige buurman, die vriendelijke instructeur of die grappige oom. Of de beste vriend van je vader.

Ik vond het vaak moeilijk om over Erik te schrijven. Na een tijdje had ik echt een hekel aan hem! Zeker toen ik het eerste deel van het boek nog spannender moest maken en Erik nog vervelender. Maar ik vind het heel mooi hoe Iris uiteindelijk overwint en Erik zich schaamt. Dan blijkt dat hij toch niet zo slecht is als je eerst dacht...

Ieder meisje verdient een zus als Alex. En als ze geen zus heeft dan een tante, een buurvrouw of een vriendin.

Ik ben dol op Alex. Ze is eigenwijs, grappig, slim, trouw en dapper. Als niemand Iris gelooft, gelooft zij haar wel en helpt ze haar om Erik te ontmaskeren.
Alex is een heerlijk personage om over te schrijven. Zij zorgt voor lichtheid in het verhaal. En ze is heel belangrijk, want zonder haar was het heel anders afgelopen!

Het is leuk om te zien dat Alex ook verandert in de loop van het verhaal: door hetgeen wat er met Iris gebeurd is en door de waardering van haar ouders, gaat ze zich anders gedragen. Ze ziet er minder extreem uit, wordt aardiger en wil zelfs de havo afmaken.

Haar naam was er al meteen. Pas na een tijdje kwam ik erachter dat Alexandra een heel passende betekenis heeft, namelijk ‘zij die vrouwen beschermt’. Toen wist ik zeker dat de naam helemaal goed was.

Jeroen is de vader van Iris. Ik had erg met hem te doen. Het moet afschuwelijk zijn om te ontdekken dat je beste vriend je dochter lastigvalt. En niet alleen dat: daarna ontkent Erik het ook nog en zegt hij dat Iris te veel fantasie heeft.

Nóg afschuwelijker is het als je erachter komt dat je je dochter niet geloofd hebt en je beste vriend wel. Die beste vriend die je beste vriend niet meer is. Ik denk niet dat je dan nog kunt slapen, zo rot voel je je.

Gelukkig is Jeroen een aardige man en een lieve vader. Als hij ontdekt wat er echt gebeurd is, heeft hij verschrikkelijk spijt en helpt hij Iris waar hij maar kan. Hij neemt haar mee naar Friesland om Binkie op te zoeken en brengt haar naar de manege als ze zelf niet meer durft te fietsen.

Daan is een hele leuke jongen die bij de ouders van Iris in het restaurant komt werken. Hij heeft de mooiste groenbruine ogen van de hele wereld en prachtige donkere krullen. En dan is hij ook nog eens heel lief en behulpzaam. Een ideaal vriendje dus!

Hij troost Iris rond alle gedoe met Erik en Binkie en is gewoon een ontzettend leuke jongen.

Het leek me fijn voor Iris dat ze niet alleen maar nare dingen mee zou maken, maar ook iets leuks. Nou, als Daan niet leuk is weet ik het ook niet meer! Pas geleden vroeg iemand me hoe het verder zou gaan met Iris en Daan op de middelbare school. Heel goed denk ik.

Suzanne is Iris’ moeder. Ze heeft niet zo’n grote rol in het boek, net zoals het kleine broertje van Iris, Sep. Suzanne is een lieve moeder, maar door alle drukte heeft ze nauwelijks meer tijd voor de kinderen. Daardoor ziet ze niet dat er iets met Iris aan de hand is. Als ze erachter komt schrikt ze zich rot en stelt ze aan Iris’ vader voor om het restaurant te verkopen en te gaan verhuizen.

Lara is de beste vriendin van Iris. Zij is de enige die weet wat Erik doet. Ze dringt er vaak bij Iris op aan dat ze het aan haar ouders vertelt. Ook luistert ze altijd naar Iris en helpt ze haar door mee naar Binkie te gaan.

Als Iris nachtmerries blijft houden over Erik en nergens meer alleen naar toe durft, stelt haar moeder voor dat ze naar een psycholoog gaat. Iris heeft daar helemaal geen zin in: ze is toch niet gek of zo!

Toch gaat ze ernaar toe. Paulien blijkt een heel aardige en verstandige vrouw te zijn die haar helpt met het verwerken van alles wat er gebeurd is. Bovendien is ze helemaal niet saai en duf: ze heeft een stoer kapsel, ze heeft een tatoeage, ze rookt en ze rijdt op een motor.

Ik vond het leuk om de gesprekken te beschrijven tussen Paulien en Iris. Daardoor kon ik wat achergrondinformatie geven over misbruik en Iris geruststellen. Ook vond ik het leuk om dieper in te gaan op alle verwarrende gedachten en gevoelens van Iris.

Agnes is de eigenaresse en instructrice van de westernmanege. Door haar komt Iris in contact met allerlei nieuwe dingen, zoals westernrijden en het Paddock Paradise. De manege van Agnes is een fijne, veilige plek. Ik weet zeker dat Binkie zich daar helemaal thuis zal voelen!

Het concept van het Paddock Paradise is heel simpel: je legt een pad aan waar paarden dag en nacht kunnen bewegen. Het pad komt uit in een paddock (uitloop) met een inloopstal. Verspreid over het pad of verdeeld over de paddock staan hooi- en waterbakken. Vaak is de ondergrond gedeeltelijk verhard.

Mijn merrie Flikka woont ook in een Paddock Paradise, samen met vier vriendinnen. Ze heeft het erg naar haar zin!

Tine en Douwe zijn aardige mensen met een groot hart. Ze wonen in Friesland. Ik houd van Friesland. Mijn schoonmoeder kwam er vandaan en mijn schoonvader woont er nog steeds. Ik geniet altijd weer van de rust en het geweldige uitzicht.

Bovendien woont daar mijn vriendin en steun en toeverlaat Sietske. Haar moeder is Anne Stiksma. Ze is al in de 90 en leest al mijn boeken. Ze vond het erg leuk dat ik een straat naar haar wilde vernoemen!

(Tine en Douwe wonen aan de Anne Stiksmaweg).

Donna is een Paint merrie van Agnes. Donna is zwart-wit gevlekt en heel lief. Als Iris zich realiseert dat Binkie nooit van haar zal worden, biedt Agnes aan dat ze Donna kan kopen. Eerst voelt Iris daar niks voor, totdat ze ontdekt dat Donna op haar eigen manier misschien wel net zo leuk is als Binkie.

Deze verhaallijn heb ik pas bedacht toen ik al aan het schrijven was. Opeens bedacht Agnes dat Iris Donna mocht kopen.

Het is altijd weer een grappig moment als personages die ik heb bedacht zo levend worden dat ze zelf dingen gaan verzinnen en doen. Ik vond het meteen een goed idee van Agnes en heb het onmiddellijk opgeschreven.