Wil je iets vragen of vertellen over de boeken, stuur dan een mail naar: info@gertrudjetten.nl

Op deze pagina kunnen jullie lezen wat ik allemaal doe. Voor foto's kun je het beste kijken op facebook of instagram.

20 april 2019 - Waar zijn de roeken?

Een paar dagen geleden heb ik de eerste versie van mijn AVI boekje af gemaakt. Ik ben heel benieuwd wat ze er bij Kluitman van vinden... Ik hoop natuurlijk dat ik snel iets hoor, maar ze hebben het altijd erg druk, dus dat kan best nog een tijdje duren.

Gisteren ben ik weer naar de bomen gaan kijken waar ze in zaten. ZATEN ja, want er was geen roek meer te zien. En ik zag ook geen nesten meer.

Wat is er gebeurd? Heeft iemand ze weg gejaagd?!

Het was me al eerder opgevallen dat het zo stil was in de buurt. Ook in de boom bij de voorkant van ons huis zie en hoor ik ze niet meer. Raar hoor...

18 april 2019 - Een cadeau van Flikka

Vandaag vroegen mijn twee weidegenoten of we samen zouden gaan wandelen. Dat leek me leuk voor Flikka (en voor mezelf) dus ik zei ja.

Flikka was al gauw opgefokt, zoals ze dat kan zijn. Wegschieten, met vier benen de lucht in springen, hoofd zwaaien, stilstaan of juist veel te hard lopen, boos... Het waaide nogal hard die dag, dus ik dacht dat het met de wind te maken had.

Na een kwartiertje was ik al bekaf. Ik zei tegen de anderen dat ik alleen verder zou lopen, dat het zo niet ging. Ik draaide me om en ging een ander pad in.

Opeens werd Flikka rustig. Ze dramde niet meer, schudde niet meer met haar hoofd en maakte weer contact. Opeens realiseerde ik me dat het helemaal niet aan de wind lag. Ze had het niet fijn gevonden met de anderen samen... Ze wilde liever alleen met mij zijn!

Dat was heel bijzonder... De rest van de wandeling hebben we het heel gezellig gehad samen. Het is een bijzondere dame, mijn pony.

15 april 2019 - Equiday!

Gisteren was ik weer op Equiday, het leukste paardenevenement in Nederland! Zoals gewoonlijk heb ik geen tijd om shows te bekijken of uitgebreid bij kraampjes rond te neuzen, maar ik heb wel weer heel veel leuke kinderen en ouders ontmoet.

Bedankt allemaal! En voor wie Equiday niet kent: volgend jaar in april is het weer, ook weer in Ermelo. Wie weet tot dan!

1 april 2019 - Een doos vol Sunna's!

 Vanochtend vroeg werd er al aangebeld. Er stond een aardige mneer van DHL, om mij een doos vol nieuwe boeken te geven. En niet zomaar boeken: mijn eigen boeken!

Tien exemplaren van 'Het eigenwijze veulen' om precies te zijn. Dit is het nieuwste boek van manege De Zonnehoeve.

Het gaat over Sunna, het leukste veulen dat ik ken. Ze is niet alleen eigenwijs maar ook heel zelfstandig. En ze stelt belangrijke vragen over paard zijn, zoals: waarom ben ik van iemand? Waarom willen mensen op ons rijden, ze kunnen toch zelf lopen?

De antwoorden op deze vragen lees je in het boek...

28 maart 2019 - Pestkop Flikka

Flikka vindt het erg leuk om de andere merries te pesten/plagen. Afgelopen week ging mijn vriendin Yvonne met haar twee merries naar de uitgang. Flikka liep er achteraan, wat Sólrun en Muis al heel eng vonden, want ze zijn heel bang voor haar.

Precies op het moment toen Yvonne het hek open deed, beet Flikka Sólrun in haar bil. Sólrun en Muis rukten zich los en gingen er vandoor, de tuin in.

Ik zou echt zweren dat Flikka stond te lachen!

19 maart 2019 - Dottie is bijna af!

Op het moment ben ik druk bezig met het schrijven van een nieuw deel over manege De Zonnehoeve. Het gaat over Dottie, een hele lieve -en lompe- tinker.

Het wordt weer een mooi deel! Ik vind het leuk om te schrijven over moeilijke onderwerpen. In dit boek is dat de vraag wat je moet doen als je een paard ehbt dat je niet meer kunt berijden. dump je het ergens? Zoek je een goede plek? Maar... is er eigenlijk wel een goede plek te vinden voor een pony die vanalles mankeert?

Zoals Dottie zegt:

Zie je wel dat Carolien haar niet wilde houden! Mensen hielden niet van je als je wat mankeerde. Zolang ze je konden gebruiken was het oké, maar als dat niet meer kon werd je afgedankt. Zo was het nou eenmaal.

Het boek komt volgend voorjaar uit. Nog even geduld dus!

15 februari 2019 - Arme Emma!

De laatste weken ben ik veel bezig geweest met het laatste deel van Droompaarden. Ja, je leest het goed: het laatste deel! Dit zal uitkomen in 2020, dus volgend jaar.

Er zijn vast veel kinderen die het heel jammer vinden dat de serie stopt, maar ik denk dat dat het beste is. Ik vond het steeds moeilijker om nieuwe dingen te verzinnen waardoor de serie spannend bleef. De grapjes rondom de beeldjes waren op en ze had bijna alles gedaan wat ik in gedachten had... Dressuur, een veulen geboren zien worden, een trektocht maken, stand in zijn in een film... En alle plekken waar ze geweest is! Engeland, Amerika, IJsland...

Dus ben ik nu het laastste deel aan het verzinnen. Heel veel dingen heb ik al bedacht toen ik met de serie begon, zoals de allerlaatste regels... Grappig hè? Ik had eigenlijk verwacht dat ik na zoveel jaar (bijna tien!) misschien een ander einde zou willen verzinnen, maar dat is niet zo.

Ook deel 10 wordt weer spannend! Emma doet mee aan een rit van 40 kilometer met een paard dat sprekend lijkt op haar lievelingspony Espresso. Tijdens die rit gaat er -natuurlijk- van alles fout. En dat moet ook wel, want anders vinden jullie er niks aan!

'We doen onze hoofdpersonen wel wat aan,' verzuchtte een vriendin ooit die ook schrijfster is. Daar heeft ze helemaal gelijk in :)

8 februari 2019 - Kluitmans Verhalenboek over paarden

Een tijdje geleden kwamen ze bij Kluitman met een leuk idee: ze wilden een boek uit gaan geven met daarin tien paardenverhalen. Ze wilden graag dat ik er twee zou schrijven. Een verhaal over Emma (Droompaarden) en een gek verhaal, zoals 'Help, ik ben een pony!'

Dat vond ik meteen heel erg leuk! In mijn computer staat een lijstje met ideeën voor leuke boeken. Een daarvan gaat over een pony die kan praten. Hij is helemaal niet aardig en commandeert zijn meisje de hele tijd. Die vindt dat natuurlijk helemaal niet leuk en verzint een heel slim plan om van hem af te komen...

Het tweede verhaal gaat over Emma. Ze komt in Ierland terecht en moet mee gaan doen aan een cross. Dat betekent dat ze met een wildvreemde pony over reusachtige hindernissen moet springen in het bos. Emma schrikt zich rot!

De andere verhalen worden geschreven door onder andere Christine Linneweever, Nicolle Christiaanse, Annemarie Dragt en Suzanne Buis. Het boek komt uit in juni. Lekker voor de zomervakantie!

1 februari 2019 - Visje het visje

De afgelopen maanden heb ik een AVI E3 boekje geschreven. Een AVI E3 boekje bevat hoogstens 1850 woorden en daarom denk je misschien dat het niet veel werk is. Maar het tegendeel is waar!

Het is best lastig om een heel verhaal in 1850 woorden te stoppen. Het moet grappig zijn, spannend en leuk om te lezen.

Als je verhaal af is, wordt het gecontroleerd of het niet te moeilijk is. Dat wil zeggen: te moeilijke woorden, te lange zinnen etc.

En als dat eenmaal klopt, wordt de tekst 'gezet': dat wil zeggen dat je ziet welke woorden opw elke bladzijde komen te staan. Dat is vooral belangrijk voor de illustrator, zodat zij weet waar ze welke tekeningen moet maken.

Bij het zetten kan het gebeuren dat er teveel regels op een bladzijde staan. En dat betekent dat de tekst ingekort moet worden. Dat is best lastig! Want bij een boekje van 1850 woorden staat er geen woord teveel.

Na een ochtend puzzelen is het me gelukt. En als het goed is, merk je er niks van...

30 januari 2019 - Flikka helpt met uitmesten

Gisteren was ik de grote inloopstal aan het uitmesten. Flikka keek een tijdje hoe ik dat deed en stond toen stil om te gaan poepen. Ik liep er snel naartoe en zette de mestbak onder haar staart.

Ze poepte keurig in het mestbakje. Daarna keek ze me aan met zo'n blik van : goed hè? En krijg ik nu ook wat? Natuurlijk kreeg ze wat!

Jammer genoeg lag mijn mobiel net op dat moment in de auto. Ik had er graag een foto van gemaakt!

29 januari 2019 - Flikka

Met mijn ijslander Flikka gaat het heel goed! Ze houdt van de sneeuw en kou doet haar niks. We gaan bijna elke dag samen wandelen in het bos of door het dorp. Onder het wandelen denk ik wel vaker na over mijn boeken.

Flikka is op zoek naar eikels, blaadjes, takken, rare geurtjes, etensresten en mesthopen van andere paarden. Soms, als ze geluk heeft, vindt ze het klokhuis van een appel of een stukje wortel.

25 januari 2019 - Post!

Een van de leukste dingen van schrijver zijn is dat je post krijgt van fans. Meestal zijn het mails, maar soms krijg ik een echte brief. Vorige week nog, van de dochter van een collega van mijn man. Ze schreef dat ze mijn boeken heel erg leuk vindt en dat ze wil blijven lezen, ook al gaat ze binnenkort naar de middelbare school.

Ze schreef ook nog iets anders, namelijk: 'later wil ik hartchirurg worden met als bijbaantje of hobby schrijfster.' Dat is mooi! Hartchirurg is een belangrijk vak.

Soms kijk ik op internet wat mensen over mijn boeken schrijven. In een boekbespreking over een van mijn boeken antwoordde een meisje op de vraag: Wat vond je niet leuk aan dit boek? Dat het uit is!

Kijk, daar word je nou blij van als schrijfster!

In dit Dagboek schrijf ik regelmatig over mijn boeken, dingen die ik beleef en mijn pony. Voor leuke foto's en berichten kun je ook mijn facebookpagina bekijken of Instagram.

6 december 2018 - Een koprol is al heel wat voor een vis

Dat zei Paulien afgeiopen week. Paulien is een van de redacteuren bij uitgeverij Kluitman. Zij helpt mij en andere schrijvers met het verbeteren van onze boeken.

Je vraagt je vast af waar dit over gaat. Pony's zijn geen vissen, toch?

Nee, absoluut niet! Dit gaat over mijn nieuwe AVI boekje over een eenzaam visje dat gepest wordt. Om de aandacht te trekken van een leuke jongen maakt hij een koprol. En het werkt!
De jongen (Jop) kiest hem uit in plaats van een andere, veel mooiere vis en neemt Visje mee naar huis.

In dit Dagboek schrijf ik regelmatig over mijn boeken, dingen die ik beleef en mijn pony. Voor leuke foto's en berichten kun je ook mijn facebookpagina bekijken.

snelle pony

2 december 2017 - Snelle Kareltje

Vandaag is Kareltje naar China vertrokken. Kareltje is de hoofdpersoon van 'De snelle pony' dat in maart 2018 uitkomt. Kareltje is vertrokken met de computer en komt aan met de boot...

In dit Dagboek schrijf ik regelmatig over mijn boeken, dingen die ik beleef en mijn pony. Voor leuke foto's en berichten kun je ook mijn facebookpagina bekijken.

20150603193150

10 december 2016 - Post!

'Ik dacht van ja het is maar een boek, maar toen ik de eerste bladzijde gelezen had raakte, ik wist het zeker, dit boek mijn hart.'

7816LLmKJipdeMusCVRrgb Hoeikmijnopa omslag klein

In het voorjaar van 2016 komen deze boeken die in 2015 zijn gemaakt uit.

In december 2014 waren de tekeningen van deel vijf van Droompaarden gereed. Ina heeft ze weer prachtig gemaakt.

Dagboek van 2012 + 2011

In 2011 ben ik met mijn dagboek begonnen. Vanaf april heb ik er regelmatig in geschreven.