Hoe niemand mij geloofde, en ik bijna alles verloor

Binkie is een witte Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen.

Binkie is geïnspireerd op mijn dartmoor pony ruin Mr Darcy. Officieel heette hij trouwens Alexander, omdat hij op de verjaardag van Koning Willem Alexander geboren is. Maar ik vond Mr Darcy veel leuker! Ik noemde hem vaak Mr Perfect omdat hij voor mij de perfecte pony was.

De grappige, gekke en leuke dingen die Binkie doet, deed Mr Darcy ook. Hij ging liggen als ik hem uit de wei wilde halen, pakte borstels uit de tas en liep als een stofzuiger door het dorp. Bovendien was hij dol op kinderen.

Net als Binkie was hij een schimmel van ongeveer 1.20m, maar hij had geen bles en geen witte benen. Dartmoor pony’s zijn familie van Welsh pony’s en in Mr Darcy’s afstamming zaten heel mooie Welsh pony’s, dus ze lijken ook uiterlijk op elkaar.

Helaas is Mr Darcy maar zeven jaar geworden: in het voorjaar van 2014 heb ik hem in laten slapen. Ik mis hem nog steeds, maar door dit boek is het net alsof hij toch nog een beetje bij me is.

De belangrijkste personages

image
De hoofpersoon

I
ris

Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar…
Meer lezen
image
Iris haar verzogpony

B
inkie

Binkie is een witte Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen. Binkie is…
Meer lezen
image
De eigenaar van Binkie

E
rik

Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig, hij…
Meer lezen

Wat is er over het boek geschreven

Op dit bijzondere boek zat de boekenwereld echt te wachten. Gertrud Jetten maakt in haar nieuwe boek een onderwerp bespreekbaar waarover we vaak niet kunnen en durven praten. Verhuld in een prachtig ponyverhaal legt de schrijfster uit wat kindermisbruik is. Jetten zet de staldeur een klein stukje open zodat we naar binnen kunnen kijken, in het leven van de twaalfjarige Iris en haar verzorgpony Binkie. Iris verzorgt al jaren een pony in de stal van Erik. Sinds een tijdje voelt ze zich hier niet meer op haar gemak. Waarom kijkt Erik zo raar naar haar? Waarom maakt hij van die vervelende opmerkingen? Waarom raakt hij haar steeds aan? Iris kan er niet over praten.
Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor is een indrukwekkend boek van Gertrud Jetten. Zoals in veel van haar boeken, spelen paarden een rol. Elke generatie paardenliefhebbers heeft wel paardenboeken die zij of hij vroeger verslond. Ik weet zeker dat Gertrud Jetten ook zo'n klassieke paardenboekenschrijver is. Maar Hoe niemand mij geloofde en ik alles verloor gaat voor mij nog verder dan dat. Van mij mag deze in het rijtje Klassieke Kinderboeken die iedereen ooit gelezen zou moeten hebben. Ooit was ik als 12 jarig meisje ontzettend onder de indruk van Blauwe Plekken van Anke de Vries. Dit boek van Gertrud Jetten past daar wat mij betreft perfect naast.